07 Ekim, 2012

Ateş Yakmak (Jack London)


Jack London, 1876-1916 yılları arasında yaşamış olan ABD'li ünlü ve oldukça farklı bir hayatı olan yazar. Genelde kendi hayatında yaşadığı olaylar hakkında kısa öyküler yazmakta.
Adını içinde yer alan bir öyküden alan kitabı 'Ateş Yakmak' ise yazarın 6 adet orta uzunlukta öyküsünün bir araya getirildiği bir kitap. Neredeyse tüm öyküleri macera türünde ve oldukça sürükleyici, en iyi öykü ise kitaba adını veren öyküydü. Kendi yaşamından bir olayı öyküleştirmesi de okurken ayrı bir heyacan katıyor insana. Özellikle film ve kitaplarda yaşanmış konuların işleniyor olmasını her zaman daha heyecan verici buluyorum, sanırım fantasi türünde film ve kitapları çok sevmeyişimin nedeni bu.

Yazarın kuzey kutbuna altın aramak için gittiğinde bu bölgede yaşanan bir vahşi doğa mücadelesi olayını, yaşayan kişinin gözünden öyküleştirmesi Ateş Yakmak. Öykü, ateş yakma mücadelesini dolu dolu hatta  iliklerine kadar yaşatıyor insanın. Tam olayın içindeyken; ölümle yüzleşen insanoğlunun, bir yandan o an yaşanan gerçek bir durumla baş edebilme ve çözüm üretebilme yeteneklerinden, bir yandan da kendi ruhsal durumunu stabil bir hale sokabilme için uğraşısını konu ediniyor. Bu iki birbirinden bağımsız gibi görünen somut ve soyut öğelerin aslında nasıl da iç içe geçmiş olduğunu görebilmek bence öykünün ana fikriydi. İnsanoğlu çoğu zaman zorlu doğa koşullarına karşı ayakta kalamıyor, tıpkı bu hikayede de olduğu gibi.

Bu tür sürükleyici öykü kitaplarını yolculuk esnasında okumayı sevdiğimden, bu kitabı da kısa bir yolculuğumda okumak üzere saklamıştım. Sanırım yazarın diğer ünlü öykü kitaplarını da başka yolculuklarımda okuyacağım.
İyi okumalar...