31 Ağustos, 2012

Inglourious Basterds

IMDB


İzlemeden önce II. dünya savaşı ve naziler hakkında daha ne kadar film izlemeliyiz, birbirinden ne farklı var bu filmlerin diye düşünürken hala farklı bir bakış açısının olabileceğini gösterdi bu film bana. Bu da Quentin Tarantino farkı sanırım!

Gerilimi yüksek, yer yer komik ve çok zekice yazılmış/çekilmiş sahnelerle dolu olan ama sonu gerçeğe uymayan yani tam bir tarihi uyarlama olmayan bir filmdi. Hem Amerika'lı, hem yahudi, hem de Almanlar' a yer yer giydirmiş bir film...Sonu tahmin edilmekten oldukça uzak olduğu için de bitene kadar uzun olmasına rağmen heyecanla izlettirdi kendini. Demekki ön yargılı olmamak lazım onca II. dünya savaşı/nazi/yahudi temalı filme karşın.


Herşeyden önce yüksek rütbeli nazi askerini oynayan Christoph Waltz mükemmeldi. Irkların ön plana çıkan tüm özellikleri de senaryoya çok iyi bir şekilde yerleştirilerek, oldukça gerçekçi ve hoş bir film çıkmış ortaya. Amerika'lıların ingilizce harici bir dil bilmiyor/konuşamıyor olmaları, Avrupa insanının milliyetçiliği ve aksan takıntısı ile farklı beden dilleri, ifade şekilleri örneklerinin senaryoya serpiştirilmesi gibi. Ayrıca II. dünya savaşı filmlerinin İngilizce olması izlenilebilirliğini ve o Almanlara has duruşu perdelediği için de hoşuma gitmiyor ve bu sebeple de gerçekçi bulmuyordum. Bu filmde ise almanca, Fransızca, İtalyanca ve İngilizce dilleri konuşulması da hoş bir ayrıntı.





Nazi askerlerini öldürmek üzere kurulan bir birlik ve başındaki asker (Brad Pitt) ve ekibi Fransa'ya gelir. Hitler'in de katılacağı milliyetçilik propagandası yapan bir filmin gösterimi sırasında onu öldürmek için plan yaparlar. Bu planlarında onlara Alman bir sinema oyuncusu kadın ajan da yardım eder. Filmin gösteriminin yapılacağı sinema ise, ailesinin tamamı Fransa'da nazi askerleri tarafından öldürülen bir yahudi kızına aittir. Kız bireysel olarak filmin gösterileceği gece intikam almak amacı ile sinemayı yakma planları yapar. Filmde gerçekten farklı olarak Hitler öldürülüyor.

İzlendiğinde kesinlikle pişman olunmayacak, sürükleyici bir film.