23 Şubat, 2012

Tehlikeli İlişki/ A Dangerous Method

IMDB


Eleştireceğim birçok yönü de olsa sonuç olarak tekrar izleyebileceğim bir film izlemiş oldum.
Sigmund Freud ile Carl Gustav Jung (her ikiside çok önemli sayılan psikologlar) arasındaki ilişkiyi baba-oğul, öğrenci-öğretmen tadında inceleyerek, aynı zamanda her ikisinin de birbirinden esinlenerek ortaya çıkardığı yeni fikirleri, hastalarına ve kendi hayatlarına olan etkilerini 'kabaca' işlemiş bir filmdi bu. 
Sabina Spielrein ile Jung'un büyük aşkı ile hasta-psikolog ilişkisini de filmin önemli bir kısmında meslek ahlakı başlığı altında incelemiş. Tüm bunların yanı sıra Vincent Cassel'in Otto rolüne tam olarak mükemmel bir şekilde uyum sağladığını, o küçük rolüne rağmen belirtmeden geçmemek gerekir.



Sabina rolünde Keira Knightley'in oyuncuğu da abartısız ve mükemmeldi, aşırı derecede rahatsız edici bir hastayı oynadığı için, alışmak zaman aldı diyebilirim.
Psikanalizin nasıl ortaya çıktığı, gelişme evreleri ve hastalar üzerinde nasıl uygulandığını yüzeysel olarak anlatmış. Bu şekilde konuya az da olsa ilgi duyan kişiler de izleyebilir fakat çok fazla derine inebilmesi için süresinin en az 3 saat olması gerekirdi filmin. Bu durumda da filmin herkese hitap etmesi mümkün olamazdı, bu anlamda film yeterliydi. Freud ve Jung'un insanın bilinçaltının çok rahat okunmasını sağlayan rüyalarını karşılıklı olarak yorumlamaları harikaydı. Amerika'ya seyahat sahnesi teknik olarak yeterli olmamış, günümüz şartlarını göz önüne aldığımızda özellikle.
İyi Seyirler...