06 Mayıs, 2012

Primal Fear (Gerilim)

IMDB (7.6)



Edward Norton, sen nasıl bir insansın diyor insan filmi izledikten sonra. Genelde 90'lı yılların filmlerini izlemek konusunda temkinliyimdir, Edward oynadığı için ve ilk filmlerinde olduğu için bir istisna yapmak istedim ve kesinlikle değdi!


Filmde birden fazla kişilik sahibi olma rahatsızlığı (çoklu kişilik bozukluğu), suçlu mu?/hasta mı?, delilik ispat edilebilir mi? konularının işlendiği bir cinayet ve dolayısı ile dava var. Richard Gere davada avukat, tüm suçlu olarak gösterilen kişilerin, suçluluğunun ispatına kadar masum olduklarını savunmaya adamış, eskiden de 'kirli' işlere bulaşmış bir nevi vicdan temizliği çabası içindeki kişiyi canlandırıyor.

Karşısında suçlu olarak, öldürülen kişinin kan izlerini elbisesinde taşıyan, cinayet saati orada olan Aaron/Roy (Edward Norton) yer alıyor. Avukat davanın başından sonuna kadar, olay yerinde cocuğun da masum görünmesinden ve suçlu olduğunun kesin olarak ispat edilememesinden hareketle 3. bir kişinin olduğunu savunuyor. Öldürülen başbiskoposun da dava sürecinde çeşitli zengin adamlarla olan çıkar ilişkilerinin ve klise korosundaki gençler ile uygunsuz ilişkileri de açığa çıkınca, juri sanığı daha da masum görmeye başlıyor, dolayısı ile avukatın işi kolaylaşıyor ve sonunda davayı kazanıyor. Fakat filmin sonunda tam anlamıyla bir ters köşeye yatırma durumu yaşanıyor. Sonunun tahmin edilmesi oldukça zordu. Bu tarz filmlere seyirci hazırlıklı olmasına rağmen, tahmin edilemeyebilir, tahmin edebilme eşiğini kaçırmadan önce ise dikkatli izleyenler için son bir fırsat vermişler izleyiciye, kendini daha sonra kötü hissetmesin diye sanırım :) Bu şekilde tahmin edebildim ben de.


Edward Norton'un Fight Club'da oynatılmasının sebebi sanırım bu filmdir, daha kariyerinin başlarında bu kadar zor bir rolü hakkıyla ve çok rahat bir şekilde oynayabilmek...Çift kişilik durumları ve daha sonrasında gelen ters köşe karakter.
Ne kadar film izlesek de hala kaçırdığımız çok iyi filmler var eskilerden, bu da onlardan biri atlanılmaması gereken.

İyi Seyirler