29 Ocak, 2012

Osho- Korku



Kitapları doğru zamanda okumanın etkisi başkadır. Bu kitabın doğru bir döneme denk gelmesi etkisinin normalde oluşturacağından fazla olmasına sebep oldu. Osho'nun kitaplarını genelde beğeniyorum, hayatı kolaylaştıran, düşünceleri derinleştiren ve rahatlatan bir etkisi var. Dili ağır değil, sade ve gerçekçi.
İşlenen konu; her zaman güncelliğini koruyan, hayatımızı ve aldığımız kararları, hatta ruh halimizi çok etkileyen güçlü ve baş edilmesi zor olan bir duygu: korku. Hayatların tam anlamı ile yaşanmasını engelleyen, sağlıksız kararlar aldıran, gereğinden fazla korumacı davranmamızı sağlayan, sağlam bir kabuk gibi çevreleyen, hapseden bir duygu. Kitapta ele alınış şekli ve hayattan verilen soru-cevaplı örneklerle oldukça yerinde ve yeterliydi.
Temel korkularımızın başında ölüm korkusu geliyor, insan bilmediği şeye karşı normalde korku duymaz, ölümden korkmamızın temel sebebi ise yaşayamamış olmak, hayatın sunduklarını yeterince değerlendirememiş olmaktır. Zamanı nasıl kullanıldığımız ve yapmak istediklerimizin ne kadarını yapabildiğimiz sorularına vereceğimiz cevaplar ile, sona doğru yaklaşırken hayatımız hakkında hissettiklerimiz duygular; bize acı verecek ya da içimiz, huzurla dolduracaktır. Bir diğer gerçek ise; kendimizi, geleceğimizi güvene alabilmek için harcadığımız çabanın bizden yaşayabilmek için gerekli olan enerjiyi alması, kendi etrafımıza korkularımızdan kabuk oluşturmak, yeni korkular da ekleyerek bu kabuğun giderek sertleşmesine bizzat kendimizin sebep oluşu...
Bazen insanlarla yakınlık kurmak isterken, duygu ve düşüncelerimizi açarak zayıf ve tutarsız yönlerimizi ele verecek olduğumuz düşüncesi ile ortaya çıkar, bazen sevilen bir nesneyi veya kişiyi kaybetme, başarısız olma, özel olamama ile ortaya çıkar korku.
Gördüğümüz rüyalar, verdiğimiz tepkiler, yapmaktan çekindiğimiz şeyler hep bize korkularımız hakkında ip uçları sunar. Önemli olan korkularımızı bastırmadan, sebeplerini doğru bir şekilde bulup, çıkarabilmek ve işleyebilmektir. 
Altını çizdiklerimden bazıları;
"Korku gölge kadar yanıltıcıdır, ama vardır."
"Korkun, seni özel olmak için çabalamaya itiyor, ama bu durumu değiştirmeyecek. Korkunu bir kenara bırakmanın tek bir yolu var, tüm enerjini özel olmaya harcamak yerine, kendin olmaya harcamak."
"Korku arzunun yan ürünüdür, arzu korkuyu yaratır."
"Akıl, şimdiki zamanda var olmaz. Şimdiki zamanda, gerçeklik var olur, akıl değil."
"Her zaman bilinmeyenin çağrısını dinle ve hareket halinde ol. Hiç bir yere yerleşmeye çalışma. Yerleşmek ölümdür"
"Sevgi yoksa, korkunun varlığı kaçınılmazdır."