10 Ocak, 2012

Hakan Günday - Piç


Hakan Günday’ın ‘Az’ ve ‘Azil’den sonra okuduğum 3. Kitabı.


Piç kitapta karakter ifadesi olarak kullanılmış ve 4 gencin hayatını anlatıyor: Afgan, Hakan, Cenk ve Barbaros. Kitabın okuduktan sonra hissettirdiği en yoğun duygu nihilizm oldu. Dört adet hiçlik hikâyesinin Hakan Günday’ın bu kitapta daha da öne çıkan sade anlatımı ile birleşmesiyle güzel bir roman ortaya çıkmış.

İsminden dolayı da yanlış anlaşılmalara açık bir kitap, aslında sorumsuz ve toplum tarafından ‘sorunlu’ olarak görülen ve ‘çürüğe ayrılmış’ insanları oluşturan bu dört gencin, bilinçli olarak kendilerini hiçliğe bırakmalarının hikâyesi. Bu tip insanlar sadece içinde bulundukları zaman dilimini düşünerek yaşar, bu yüzden bencil ve umursamazdırlar, kendileri gibi olanlarla hayatlarını devam ettirebilirler sadece. Öte yandan birçok insanın isteyip de farklı kaygılar sonucu imrendiği bir hayat tarzını oluşturur bu özellikler fakat yarının kaygılarına sahip olmadan, geçmişi hatırlamadan yaşamak normal insanın başa çıkamayacağı ancak zaman zaman taklit edebileceği bir yaşam tarzını oluşturur en fazla.
Filmi çekilseydi kitabın iyi olurdu diye düşündüm okurken, yönetmeni kesinlikle Zeki Demirkubuz olsa ve piçleri oynayacak kişileri tanınmamış insanlardan seçseydi.

“Çünkü Nilay nerede durması gerektiğini bilir. Haritada olmayan yollardan geçmez. Oysa Cenkler o yolların kaldırımlarında oturur ve kendilerini kurtaracak Nilay’ları beklerler.”

“Domino taşlarında oluşmuş zincirin bir ucu geçmiş, diğer ucu gelecek. Yıkılıyorlar teker teker ve şimdiki zaman kalıyor ayakta.”

“.. . Nilay’ın ailesine ve yaşamak zorunda kaldığı düzenli hayata karşı açtığı isyan bayraklarıydı. Ancak bayrakların kumaşı ipekti. Nilay’da benzerleri gibi isyanı ancak belli bir dozda hazmedebiliyor ve o dozda kendini heyecanlandırabiliyordu.”

“İnsanlar, kendilerini ve hayatın kurallarını anladıkça iradelerini harcama konusunda farklılık gösterir. Bazıları işlerine, bazıları aşklarına, bazıları hobilerine, bazıları ailelerine harcar. Herkesin iradesini eritip buharlaştırdığı bir kazan vardır. Piçlerse iradelerini sadece hayatta kalmak için harcarlar.”