15 Ocak, 2012

Melancholia

IMDB



Dünyaya çarpmak üzere olan bir gezegenin yarattığı gerilimi Amerikan bilim kurgu filmi klişelerinin aksine oldukça farklı bir şekilde ele alan bir film olmuş. Her zaman toplum olarak, hep beraber gezegenin dünyaya yaklaşıyor oluşu ve sonrasında çarpma sahnesi yerine, tek başına gerilimi aile bireylerine yaşatmayı becerebildiği için etkileyiciydi. Hayatın değerli oluşunu, aslında bir kez veriliyor olmasını, sonuna kadar ve bu denli yoğun yansıtabilen bir film izlememiştim daha önce. Bu bakımdan etkileyici.



Düzenli, bilime inanan ve aile bireylerini yatıştıran, görsel şölen diye gezegenin yaklaşıyor oluşunu izlettiren baba karakterinin ise, karısının ilaçlarını içerek intihar etmesi de çok yerine oturmuş. Justine için nispeten daha kolay, diğerleri için oldukça zor ve ağır bir tecrübeydi.

Diğer taraftan filmin özüne gelebilmek için, ilk yarıda karakterlerin tanıtımının ve düğün sahnelerinin uzatılması bir çok seyirci için sıkıcı gelmiştir tahminim.


Bu film bana ‘the tree of life’ı hatırlattı. Görsel açıdan ve çekim teknikleri ile iki film birbirine oldukça benziyor, konuları tamamen farklı olsa da. Filmde Justine’in major depresyon sahnelerini yoran ve ağır sahneler olması sebebiyle izlerken biraz ağır buldum.


Sabırla izlenmesi gereken, derin düşündürten, ürperten, mavi ve soğuk bir film bu. Ama unutulacak cinsten bir film değil kesinlikle.
Kesinlikle de sinemada izlenilmesi gerekiyor.