24 Kasım, 2011

Jane Eyre





Jane Eyre, Charlotte Brontë adlı İngiliz yazarın 1847 yılında yazdığı kitabın filmleştirilmiş versiyonlarından biri. 
Annesi babası ölmüş olan Jane yengesi ile birlikte varlık içinde büyük bir evde yaşıyor fakat kendisini sevmeyen yengesi tarafından yatılı bir okula gönderiliyor.


Okulunu bitiren Jane,  bir evde zengin bir adamın (Edward Rochester) varisi olan küçük bir kız çocuğuna öğretmenlik yapmaya başlıyor. Edward Rochester’a nişanlı olmasına rağmen âşık oluyor, zamanın şartları da düşünüldüğünde bu özgürlüğüne her şeyden çok önem veren, maddiyatı önemsemeyen, güçlü ve sıra dışı karakterin âşık olması karşısındaki adamında fazlasıyla sıra dışı olması sebebiyle oldukça ilginç ilerliyor film. 

Filmin evde geçen kısımlarında birçok konuya değiniliyor. Jane hayatın olgunlaştırdığı, sağlam bir karakteri ve duruşu olan bir kadın. Edward ise zengin, dengensiz ve ayı zamanda başka bir kadın ile nişanlı. Sosyal sınıf farklıları olayların geçtiği dönemde katı toplumsal kuralların oldukça önemli ve onların evlenmesi için engel oluşturuyor ve bunlara rağmen evlenmeye kalkışıyorlar.

Jane açık sözlü, güçlü, doğal, naif ve korkusuz bir kadın, duygularını olduğu gibi buna Edward’ a karşı olan güvensizlik de dâhil açık sözlülükle söylüyor. Bunu en net Edward’ın evlenme teklif ettiği sahnede görebiliyoruz, çok doğal ve akılda kalan ve izlenmesi gereken sahnelerden biri. Edward ile birbirlerini çok sevmelerine rağmen evlenemiyorlar ve buna sebep olan önemli ve tahmin edilmesi zor olan olayı da filmi izleyenler öğrenebilir ancak

Jane affetmesi en zor olan insanlardan yengesini de affederek ona ölmeden önce bir nevi ceza veriyor. Duyguların tamamı düşünüldüğünde, en zor baş edilebilen duygulardan biri kıskançlık, diğer ise affedebilmek. İkisi ile de gayet iyi baş edebiliyor Jane, güçlü  ve olgun bir insan olmanın gerektirdiği davranış şekilleri, sözler ve ona bu meziyetleri kazandıran tüm olayların filmde dozu çok iyi ayarlanmış. Filmdeki güçlü karakter, olaylar bir kenara filmin çekildiği doğal mekânlar ve evler de düşünülünce izlenmesi gereken önemli filmlerden biri.