28 Ekim, 2011

NOODLE

IMDB


2007 İsrail yapımı gayet güzel bir film.

Film hostes olarak çalışan iki kez dul kalmış olan Miri'nin evindeki temizlik yapan kadının küçük çocuğunu bir gün temizlik yaparken bir haber gelmesiyle bir saatliğine bırakıp gitmesi ile başlıyor. Kadından daha sonra haber alınamıyor. Ablası ve ablasının kızı ile birlikte yaşayan Miri çocuğu polise bildirmiyor, annesini aramaya başlıyorlar. Daha sonra yabancılar dairesinden çocuğun annesinin sınır dışı edilerek Pekin'e gönderildiğini öğreniyor.
Çocuğu annesine gönderebilmek için tüm legal yolları denemek istemesine rağmen hepsini sonucunun başarısız olma ihtimalinin yüksek olduğunu öğreniyor ve radikal ve aynı zamanda kendisinden beklenmeyecek şekilde cesur bir karar alarak çocuğu Pekin uçuşunda bavulunda illegal olarak annesine götürmeyi planlıyor. Bunun için ailecek defalarca evde denemeler yapıyorlar, çocuğun başına yolculuk boyunca bir şey gelmemesi için büyük emek harcıyorlar. 


Zaman kaybı olmayan filmlerden biri daha. En güçsüz ve " Bu hayatta kötü bir şey olursa bana olur" diyen ve başına gelenler nedeniyle karamsar bir bakış açısı olan Miri'nin bir çinli çoçuk için yaptıkları izleyici için sürpriz oluşturuyor. Kendi sorunlarını her zaman görmezden gelerek, başkalarının sorunları için "danışmanlık" yapan, kendi sorunlarından söz açıldığında ya da ona yardım edilmek istendiğinde konuyu değiştiren, buna izin vermeyen daha doğrusu sorunlarının varlığını kabul etmeyerek çevreye güçlü görünmeye çalışan Miri'nin karakterindeki değişim doğal bir şekilde seyircinin gözüne sokulmadan vurgulanmış. Miri'nin ablası olan karaktere de ve espirilerine de ilgi duymamak mümkün değil.