29 Ekim, 2011

FANAA (Destroyed in love)

IMDB


2006 yapımı bir Bollywood filmi. Bollywood filmleri ile aram oldukça kötü olmasına rağmen, bu film çok farklı geldi bana ve izlerken uzun olmasına rağmen keyif aldım.
Film aslında Bollywood sinemasının, hatta Türk sinemasının da klişelerini içinde barındırıyor ve yaklaşık 3 saat sürüyor, fakat insanı sıkmıyor. Buna tüm hint filmlerinde olan tipik “klipvari” dans sahneleri de dâhil.


Film iki farklı kısım olarak düşünülebilir. Birincisi danslar, şiirler ve gezilerle geçen romantik- komedi, ikinci kısım ise Hindistan’ın siyasi sorunlarına (Keşmir sorunu) değinen, daha aksiyonlu, sürükleyici olaylardan oluşuyor. Kör bir kız bir grup ile dans gösterisine katılmak için Delhi’ye gider orada kendilerine şehri gezdiren bir “tur rehberine” âşık olur. Daha sonra gösteri biter oradan ayrılmak zorunda kalırlar, kız ve oğlan ayrılamaz aynı şehirde kalırlar, evlenirler. 



Kızın ameliyat olacağı bir gün ise esas oğlan birden ortadan kaybolur ve o gün başkentte meydana gelen terör olaylarında kendine ölmüş süsü verir. Kadın esas oğlanın ölümüne alışarak yaşamını bir şekilde devam ettirmeye çalışır, bu arada çocukları olmuştur. Yedi yıl sonra ise adam birden çıkar gelir ve bundan sonrası aksiyonlu ve seyirci için tahmin etmesi oldukça zor bir şekilde ilerler. Hatta filmin ikinci kısımda seyirci birinci kısımdan çok farklı bir havaya girdiğinden, başka bir filmi izliyormuş hissine kapılabilir.


Sonuç olarak ortaya karışık bir film olmuş, hem aksiyon, romantik-komedi ve bolca dram. Filmin en ilginç yanı ise bir sürü klişe barındırmasına rağmen, sıkmadan izlenebilmesi ve sonunun, özellikle yarıdan sonrasının tahmin edilebilir olmayışı. Sanırım bu film ile Bollywood filmlerine karşı olan önyargımı da bir nebze gidermiş oldum. 
İyi seyirler...