24 Nisan, 2013

Zeytin Ağaçları Altında

Zeytin Ağaçlarının Altında


Rüya içinde rüya olan Inception filminin, film içinde film versiyonu çok önceden çekilmiş meğer. Kiyarüstemi ilk defa uygulanan ilginç bir yöntemi deniyor filminde. Yönetmen ve ekibi, depremden büyük zarar gören bir köye film çekmeye giderler. Film çekimleri öncesinde bir grup insan arasından oyuncuların seçilmesi işi ile film başlar. Daha sonra film, içinde çekilen film ile bağlantı kurarak, bu ikisi arasında bir belgesel tadında gelir gider.

Filmi ilginç kılan bir unsur; baş rolde oynayan erkek oyuncunun gerçek hayatta sevdiği fakat ev sahibi olmaması nedeniyle evlenemediği kız ile baş rolü paylaşmasıdır. Filmde çift evlidir ve köyde yaşamaktadır.


Film hakkında yazılanları okuduğumda çok etkilenmiştim. Gerçek hayatta ev sahibi olmadığı için, köyün durumu yerinde olan bir ailesinin kızını seven fakat evlenemeyen gencin film icabı onlar hakkında hiçbir şey bilmeyen yönetmen ve film ekibi tarafından kız ile birlikte baş rolü oynamak için seçilmesi çok etkileyici gelmişti. Diğer bir etkileyici noktayı ise erkek oyuncu yönetmen ile film içinde çekimler bittikten sonra sohbetleri esnasında anlatıyor: depremden bir gün önce sevdiği kızın ailesi ile konuşarak durumu açan genç evi olmadığı için evlilik konusunda red cevabı alır. Bunun üzerine üzülür ve zenginliğin, evin her şey olmadığını düşünerek kırgınlığını aileye karşı da ifade eder. Aynı gece gerçekleşen depremde tüm köy halkı evsiz kalınca hepsi bir gece içinde aynı sosyal konuma çekilmiş olurlar.


İran sinemasının incelikli, su gibi akıp giden filmlerinden biri daha. Yönetmeni (Abbas Kiyarüstemi) film içinde yönetmenin kendisini oynamıyor fakat tüm film ekibi ve çekim süreçleri doğal ve gerçekte olduğu gibi yansıtılmış. Aynaya ayna tutarak bakmak gibi ilginç bir deneyime imza atmış yönetmen.