13 Mayıs, 2012

The Wind That Shakes The Barley

IMDB


İrlanda bağımsızlık savaşını (1919-1921) konu alan film aynı zamanda gerçek bir hikayeden yola çıkılarak çekilmiş. 
Film bağımsızlık mücadelesini anlatırken aynı zamanda iki türlü mücadeleden bahsediyor; birincisi İrlandalıların İngiliz askerine karşı mücadelesi, ikincisi ise İrlandalıların kendi iç çatışmaları ve kardeşin kardeşi öldürdüğü mücadele ki, filmi oldukça etkileyici kılan da bu. İngiliz askerine karşı baş kaldıran ve mücadeleyi başlatan iki erkek kardeşin hikayesi, esas düşmana karşı başarılı olup İrlanda'daki İngiliz askerinden kurtulduktan sonra, ingiliz kraliyetinin tanınması ile birlikte barış anlaşması imzalanır fakat adımdan sonra ülkede durum daha da dramatikleşir. Kardeşlerden biri İngiliz kraliyetinin tanınarak barış imzalanmasını başarı olarak görürken, diğer daha radikal mücadele taraftarı olan kardeşin bu anlaşmayı  başarı saymaması ve 'boyun eğme' olarak algılaması. 


Tüm bu olaylar yaşanırken daha önceden iki kardeşin İngiliz askerlerinden kaçtıkları sığındıkları ev, daha sonra birbirlerine karşı savaşırken kullandıkları bir mekan olarak ilgi çekici bir şekilde ön plana çıkartılmış. Aynı tarafta gerçek düşmana karşı birlik olmuş  savaşırken, daha sonra arkadaşların ve hatta kardeşlerin silahları birbirine yöneltmesinin hikayesi. Kendilerine ihanet eden arkadaşlarını vururken Damien'e (kardeşlerden radikal olanı) arkadaşının son dileği olarak annesine bir şey yazamayacağını, çünkü kendisinin okuma yazma bilmediğini söylemesi gibi bir çok tokat gibi inen sahneler var filmde. 





Her kesimden farklı insanın seveceği ve ortak noktada buluşacağı filmler vardır, farklı kesimler tarafından sevilmesini içtenlikle çekilmesine bağlarım, bu da onlardan biriydi bence. 


'Neye karşı savaştığını bilmek kolaydır, ne için savaştığını bilmek ise onurdur'


İyi Seyirler...