03 Ekim, 2011

Bisikletli Çocuk (Le Gamin au vélo)

Hafta sonu izlediğim “Bisikletli Çocuk” adlı bir filmden bahsetmek istiyorum. İzlerken insanı çok yormayan, dram olmasına rağmen insanı abartı bir acıyla başbaşa bırakmayan, tüm bunları yaparken de iç ısıtan filmler vardır, bu film de onlardan biri. Film fransız yapımı ve IMDB’de oldukça yüksek bir puan almış.

Filmin henüz başlarında baş kahramanımız olan küçük, sarışın oğlan çocuğu hakkında büyük bir çoğunluğun hissedilecek olduğu ilk şey; acıma ve sorumluluk duygusu. Hayatın başına sardığı sorunlar ile “doğuştan” çeşitli belalar ile yaşamaya başlayan bir kısım insan vardır. Bu tip insanların her anlamda daha hayatta “iyi” olabilmeleri için diğer “normal” insanların 2-3 katı çaba harcamaları gerektiğini düşünürüz. Filmde bu gruba ait bir küçük çocuğun babasının onu ansızın terk etmesi ve bunun sonucunda yetimhaneye yerleştirilmesi ile tesadüf eseri hayatına bir kadının girmesi ve sonrasında gelişen olaylar var.



Filmde değinilen ve cevapları üzerinde seyiriciyi düşünmeye iten sorular ise; aile nerede başlar ve nerede biter, çocuk sahibi olmak ne anlama gelir ve çocuğun ebeveynlerin hayatına yüklediği sorumluluk ve anlam nedir, bir çocuğun hayatının şekillenmesinde çevre ne derece etkili olabilir gibi. Tüm bu soruları sorarken ve cevapları bulma işini seyiricye bırakırken filmin senaryosunun orjinalliği ve seyirciyi yer yer şaşırtması da verdiği duyguyu farklılaştırıyor. Bazı insanların kendi yolunu çizebilmesi için iyiyi ve kötüyü sonuna kadar yaşaması gerekiyor. Sanırım başkasının verdiği akıl ve nasihatler ile hayatını kalıcı bir anlamda şekillendirmekte çoğumuz zorlanıyoruz. Son olarak da filmin verdiği önemli mesajlardan biri de, insanın başına gelen kötü şeylerin büyük bit çoğunlukla kendi karakterinin sivri yönlerinden, yani yine kendi başına aldığı kararlardan kaynaklandığı.


Bitirirken filmin bana verdiği mesaj ve bu bağlamda eklemek istediğim şey ise, sevgisizlik insanı değersizleştirir ve saldırganlaştırır, bunu ancak yine başka bir sevgi telafi edebilir.